Aprinde lumânarea – ritual și magie pentru suflet
Multe idei și dorințe au aprins lumânarea de mii de ani. Ideile învierii și calea spre lumina eternă și focul iadului sunt doar un aspect. Așa numitele locuri păgâne au plasat și lumânări în temple și săli de rugăciune care dădeau vieți și puteri de curățare. Eskimii, oamenii primitivi și șamanii lucrau cu lumânări și bețe de tămâie. În vremurile întunecate, o credință comună era asociată cu focul. Flăcările par vii și puternice, motiv pentru care am fost fascinați de puterea lor blândă și imensă încă din vremuri imemoriale.
Deși lumânările aprinse au fost folosite în prima faza pentru a produce lumină și ca sursă de căldură, la fel ca șemineul sau focul de tabără și, prin urmare, au fost utilizate în primul rând ca surse de lumină în întuneric, acestea s-au dezvoltat curând în elemente esențiale ale obiceiurilor și au fost stabilite ferm în multe religii, un loc semnificativ fiind datorat puterii sale simbolice ridicate. Lumânările sunt aprinse pentru confort, pentru a crește bunăstarea personală, ca un far al speranței sau în scopuri de decorare în viața de zi cu zi. De asemenea, sunt aprinse pentru ritualuri inchinate celor plecati dintre noi, sărbători speciale sau ca lumânări de altar în biserică. Lumina blândă a lumânărilor semnalează căldură și securitate și, prin urmare, este balsam pentru suflet.
Cuprins:
*De ce exista ritualul aprinderii lumanarii?
* De ce și cum aprindem o lumânare
* Lumânări în viața de zi cu zi și în sărbători speciale
* Ritualuri cu lumânări din cele mai vechi timpuri
* Ca un obicei religios antic
Lumânări aprinse în religie, obiceiuri și viață de zi cu zi
* Lumânări și pompe funebre
* Aprinderea lumânărilor în marile religii ale lumii
* Lumânarea lumânărilor – fenomene în creștinism
* Ritualuri de lumânări în iudaism
* Mitologia luminii lumânărilor
* Aprinderea unei lumânări în era digitală
* Lumânări aprinse în domeniul magiei și al superstiției
Istoria lumânării ca bun cultural
* Căutarea unei surse de lumină
* Din Evul Mediu și până în zilele noastre
* Lumânări în timpurile moderne
* Lumânări în cultura Feng Shui
* Wellness și medicamente alternative susținute de lumânări
* Aplicarea practică a lumânării aprinse
Fabricarea lumânărilor Materiale pentru lumânări și tipuri de lumânări
* Confecționarea lumânărilor
* Materiale pentru lumânări
* Tipuri de lumânări
* Culorile lumânărilor – sens
* Cumpărați lumânări de înaltă calitate
* Accesorii lumânări pentru îngrijirea lumânărilor
* Lumânare flacără și securitate
De ce se aprind lumânări – ritual?
De ce și cum aprindem o lumânare
Noi, oamenii, suntem ființe foarte sociale. Dorința de unire, iubire și securitate ne conduce. Motivul original pragmatic de a aprinde întunericul cu o lumânare a fost extins rapid printr-un simbolism asociat cu flacăra lumânării, astfel încât ritualurile religioase, magice și spirituale au apărut în jurul aprinderii unei lumânări.
Aprindem lumânări:
Cu chibrit, bricheta, aprinsă una pe cealaltă atingând fitilul. În momentul stingerii, o nouă lumânare este aprinsă cu flacără. Semnificativ comemorativă și atentă într-un act solemn și ritualic în felinare ca simbol de protecție pentru vise. Lumânările ca simbol al unirii și al iubirii, ca lumânare de dorință. Trimiterea dorințelor și mesajelor spirituale pentru confort, căldură și securitate, dorul de libertate (Statuia Libertății – cu lanterna pentru libertate) Lumânări de sacrificiu, lumânările în viața de zi cu zi și în sărbători speciale. Viața de zi cu zi oferă multe oportunități de a sărbători aprinderea unei lumânări ca un ritual. Este clasic să aprinzi lumânări pe un tort de naștere; Acestea sunt apoi stinse dintr-o singură dată, dacă este posibil, prin care copilul de ziua de naștere își poate dori în secret ceva.
Lumânarea este, de asemenea, un element elegant pentru diferite festivități, astfel încât lumânările sunt aprinse în mod deliberat la începutul unei mese festive pentru a crea și menține o dispoziție armonioasă. Lumânările de pe coroana de apariție sunt de asemenea populare, una dintre ele fiind aprinsă în fiecare duminică a nasterii domnului și sunt destinate să atragă atenția asupra nașterii care se apropie de Hristos.
În anumite zile, lumânările sunt aprinse pentru a comemora persoanele decedate sau evenimentele din trecut. Pe 13 decembrie, de exemplu, o lumânare aprinsă este plasată pe fereastră pentru a comemora toți copiii decedați, în ajunul Crăciunului această lumânare simbolizează lumina păcii în fereastră. În America sunt sărbătorile Kwanzaa, care sunt sărbătorite timp de o săptămână și onorează cultura și moștenirea poporului afro-american. Șapte lumânări sunt aprinse; trei lumânări roșii reprezintă lupta și sângele vărsat al afro-americanilor, una neagră reprezintă populația afro-americană, iar trei lumânări verzi simbolizează speranțele afro-americanilor.
Ritualuri cu lumânări din cele mai vechi timpuri.
Ritualuri cu lumânări din cele mai vechi timpuri
Multă vreme, producția de lumânări a fost foarte scumpă, astfel încât acestea erau rareori folosite ca iluminare pură, ci mai degrabă doar în scopuri culturale și spirituale. Grecii și romanii credeau că aprinderea deliberată a unei lumânări în caz de moarte a împiedicat demonii răi să prindă sufletul decedatului; în plus, lumina lumânării urma să lumineze drumul mortului spre locul său de odihnă final. De asemenea, o lumânare a fost aprinsă în fața statuii, a altarului sau a templului unei zeități pentru a o onora sau a o milostivi în legătură cu ofrande.
În culturile nordice și germanice, o așa-numită lumânare Jul a fost aprinsă în seara solstițiului de iarnă pentru a încuraja soarele, pentru a alunga întunericul și demonii săi și a atrage din nou strălucirea. În general, aprinderea unei lumânări în alte zile a servit și pentru a ține departe forțele malefice și demonii și pentru a lumina întunericul sufletului și spiritului.
Ca un obicei religios antic În multe religii, lumânările au un anumit sens și sunt aprinse cu ceremonial și ritual în diferite ocazii. De foarte multe ori ele reprezintă sufletul sau prezența divinului, care au fost întotdeauna simbolizate pentru om, de focul sau flacăra unei lumânări. Multe dintre aceste ritualuri de lumânări au existat încă din primele zile ale religiei sau au devenit mai accentuate încă din Evul Mediu cel târziu, cum ar fi folosirea irositoare a lumânărilor în timpul închinării creștine în anumite sărbători bisericești, cum ar fi Paștele, și lumânările sacrificiale care îi remarca pe credincioși.
Semnificatie culturala în creștinism
În creștinism, lumânarea simbolizează, pe de o parte, sufletul nemuritor al persoanei, pe de altă parte reprezintă învierea și prezența reală a lui Hristos într-o biserică sau la anumite ceremonii. Prin urmare, lumânările sunt aprinse în timpul schimbării pentru a ilustra vizual acest moment sacru. Aprinderea lumânării de Paște este un ritual care sărbătorește explicit învierea lui Hristos.
În tradiția creștină, lumânările sunt aprinse cu mare atenție pentru a comemora oamenii decedați și se presupune că reprezintă sufletul și învierea lor nemuritoare. Luminile mormintelor sunt aprinse în ziua tuturor sfinților și ziua tuturor sufletelor pentru a documenta memoria celui decedat și pentru a exprima speranța că sufletul lor este cu Dumnezeu. De asemenea, este foarte frecvent să aprinzi o lumânare pentru rugăciune în fața unei imagini sau a unei statui a unui sfânt; credinciosul vrea să-l lămurească atât de clar, încât își oferă sufletul lui Dumnezeu și îi roagă binecuvântarea.
Semnificatie culturala în Budism
În budism, lumânările sunt aprinse ca ritual în fața unui templu sau a unei statui a lui Buddha pentru a atesta respectul său pentru Buddha. Flacăra lumânării simbolizează spiritul de învățătură al lui Buddha, care se presupune că iluminează calea spre iluminare. Instrucțiunea budistă aprinde, de asemenea, lumânări rituale pentru a reprezenta această iluminare a spiritului, iar flăcările lumânării servesc, de asemenea, ca punct focal pentru imersiune meditativă.
Semnificatie culturala în Iudaismul
În iudaism, lumânările sunt aprinse și în anumite ocazii religioase. În mod tradițional, lumânările Sabatului sunt aprinse vineri seara pentru a sărbători începutul Sabatului. Un festival important este festivalul Hanukkah de opt zile, în care o lumânare suplimentară este aprinsă în fiecare sfeșnic cu opt sau nouă brațe în fiecare zi pentru a comemora miracolul luminii sfinte din templul Ierusalimului, care a fost redobândit după o răscoală.
Chiar într-o moarte, iudaismul știe să aprindă o lumânare, este aprinsă o lumânare de memorie care ar trebui să ardă timp de șapte zile. La aniversarea morții, se aprinde și o lumânare pentru a comemora decedatul.
Semnificatie culturala în în alte religii
În multe alte religii, aprinderea unei lumânări este cunoscută ca un ritual semnificativ. În hinduism, lumânările sunt aprinse în fiecare zi în fața altarului casei și sunt folosite și în multe rituri sociale, precum nunți sau nașteri. Ele reprezintă un simbol puternic pentru iluminare, speranță și prosperitate.
Semnificatie culturala în Congregațiile unitare.
Congregațiile unitare sunt cunoscute pentru a aprinde o lumânare ca un preludiu al unui ritual în care un enoriaș împărtășește un moment de bucurie sau simpatie cu ceilalți membri. Lumânările sunt, de asemenea, utilizate în diferite ritualuri în religiile politeiste, cum ar fi religia Wicca, care este o religie naturală a păgânismului. Așa că aprindeți două lumânări pe altar, care se presupune că reprezintă cele două zeități și lumânări în cele patru colțuri ale camerei, care stau la foc cu cele patru elemente, pământ, aer și apă. Lumina și stingerea lumânărilor marchează începutul și sfârșitul ritualului.
Aprinderea lumânărilor în obiceiurile religioase și în viața de zi cu zi.
Aprinderea unei lumânări este omniprezentă în viața de zi cu zi și indiferent de apartenența religioasă. Acest ritual de zi cu zi poate fi interpretat în mai multe moduri diferite. Intercesiunea către o tranziție într-o nouă fază a vieții este adesea sărbătorită de lumina lumânărilor în tradiția occidentală. În perioade de frică, lumânările, de exemplu, oferă confort și ajutor pentru a calma sufletul. În plus, ocaziile speciale sunt ocazii în care lumânările sunt adesea aprinse.
Fie ca este din recunoștință, bucurie sau în memoria unei persoane dragi, aprinderea unei lumânări este un act simbolic expresiv, care oferă sprijin celor implicați și, în același timp, le oferă speranță. Lumânările, ca elemente ale actelor rituale sau sacre, pot fi de mare sprijin, în special la înmormântări și slujbe funerare, atunci când toți cei implicați sunt îndurerați și solicită sprijin. Protestele pașnice sau evenimentele comemorative publice sunt ocazii în care multe persoane ajung la lumânări și, prin aprinderea lumânării împreună, își demonstrează sentimentul de apartenență și susțin convingerea cu lumânări simbolice. În alte ocazii, lumina lumânărilor are de asemenea, motive foarte practice ca sursă de lumină.
Într-o anumită măsură, lumânările întruchipează strălucirea sufletului nemuritor și arată astfel că cel decedat va aparține întotdeauna vieții fără sfarsit . În plus, în multe culturi, o lumânare este aprinsă pentru a insoți persoanele plecate dintre noi catre locul de veci. Din moment ce lumânările de moarte strălucesc calea spre o tranziție în cele ce urmează și ar trebui astfel să ajute defunctul la o viață eternă.
Lumânări și alte obiecte memorabile.
Din timpuri imemoriale, oamenii le-au oferit celor dragi bunuri funerare, înainte sau după slujba de înmormântare, în sicriu, criptă, la locul morții. Bunurile funerare, pe lângă lumânări, lămpi și alte bunuri valoroase, aveau și un sens mistic. Descoperirile senzaționale din timpul săpăturilor încăperilor de înmormântare încă intacte din prezent sunt martori ai istoriei antichității. Faraonii au primit obiecte de înmormântare mai valoroase decât oamenii obișnuiți. Puteți vedea în continuare acești mici martori de afecțiune și lipsă de dragoste în locuri de accident sau în cimitire lângă lămpi de mormânt.
Lumina lumânărilor în marile religii ale lumii
Din vremuri imemoriale, oamenii și-au dat bunuri drept ofrandă, înainte sau după slujba de înmormântare, la sicriu, cripta, la locul morții. Daniile – alături de lumânări, lămpi și alte bunuri valoroase – aveau și un sens mistic. Descoperirile senzaționale din săpăturile camerelor de înmormântare intacte de astăzi sunt martorii istoriei antichității. Faraonii au primit bunuri grave mai valoroase decât oamenii obișnuiți. În plus față de denii, puteți vedea în continuare acești mici martori ai afecțiunii și lipsă la locurile de accident sau în cimitire.
În postul budist, lumânările sunt importante în concurs. În plus, budismul cunoaște o triplă semnificatie, acestea sunt flori, bețe de tămâie și lumânări. Fiecare gospodărie are practic o mică masă cu lumânări. Cine nu te cunoaște, lumânarea plutitoare din Ganges?
În ritualurile din Islam, lumina lumânărilor are o importanță minoră în obiceiuri. Oamenii de credință musulmană își așează destinele în mâinile lui Allah. Este omniprezent pentru ei. Lumânarea este, însă, o parte integrantă a riturilor de doliu ale religiilor naturale. Lumânările pot fi privite nu numai din perspectiva creștină, deoarece există și un punct de vedere yogic asupra acestui aspect. Conform acestui fapt, lumânările de apariție sunt mai degrabă lumânări de chakră, deoarece o lumânare este aprinsă în fiecare duminică în Advent, care simbolizează deja o dezvoltare spirituală și reprezintă, de asemenea, deschiderea chakrelor, care poate fi descrisă ca centre energetice.
Lumina lumânărilor – fenomene în creștinism
Fie ca lumină veșnică în cimitire, în timpul vizitelor la biserică sau în contextul obiceiurilor și ritualurilor tradiționale, cum ar fi la pomii de Crăciun sau ca lumânări de Advent. Lumânările de apariție sunt bine cunoscute, deoarece în așteptarea ajunului Crăciunului, ziua de naștere a lui Isus Hristos, o lumânare este aprinsă în fiecare duminică în Advent. Dacă toate cele patru lumânări Advent sunt aprinse, Crăciunul nu este departe. Lumânările sunt încă o parte din tradiție. Religia este astăzi una dintre zonele centrale de aplicare a lumânărilor. Se spune că aceste lumini tradiționale reprezintă apropierea lui Dumnezeu. Pentru mulți credincioși, aprinderea unei lumânări este un ritual fix atunci când vizitează o biserică. În plus, în trecut au fost folosite lumânări de duș, lumânări de tunet și lumânări meteorologice. Aceste lumânări erau adesea decorate cu imagini ale sfinților și apoi aprinse pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu și, astfel, pentru a primi protecție împotriva furtunilor iminente.
Astfel de lumânări meteorologice au fost în primul rând un fenomen al creștinismului, deși lumânările au multe alte sarcini în religia creștină. Pentru creștini, lumânările sunt în primul rând un simbol al lui Isus Hristos, care simbolizează „lumina lumii” ca fiul lui Dumnezeu și mântuitorul omenirii. Ca parte a Liturghiei Tridentine, care este sărbătorită în Biserica Catolică, lumânarea de convertire este aprinsă și servește ca semn al prezenței lui Hristos. În schimb, lumânarea de Paște servește ca simbol pentru învierea lui Isus Hristos în a treia zi după răstignirea sa, care este în centrul credinței creștine.
Pentru alte festivaluri bisericești, cum ar fi botezul binecuvântării lui Blasius a unei nunți, comuniune, confirmare și înmormântare, lumânările aprinse sunt de asemenea frecvente în creștinism. În timp ce lumânările de doliu sunt destinate în primul rând să ofere confort și să ofere lumină în întunericul jalei, lumânările de botez reprezintă pilda fecioarelor înțelepte. Acestea sunt aprinse ca lumânări de comuniune în cursul primei comuniuni și simbolizează confirmarea botezului. În vremurile anterioare era o lumânare pe fereastră în memoria copiilor morți. În consecință, lumânările au o importanță deosebită în credința creștină, motiv pentru care, desigur, lumânările de altar nu ar trebui să lipsească de la o slujbă și să clarifice apropierea Domnului. Cu ocazia unei nunți bisericești, sunt folosite lumânări suplimentare de nuntă sau lumânări de mireasă, care servesc ca simbol al parteneriatului și simbolizează, de asemenea, apropierea și binecuvântarea lui Dumnezeu.
Sensul de a aprinde o lumânare se datorează, în mare măsură, credinței creștine, deoarece folosește lumânări bisericești în multe feluri și le face parte integrantă a actelor sacre. În fiecare încăpere a morții aparține o lumânare, ceea ce a fost cazul în Evul Mediu și s-a păstrat până în zilele noastre. Dar și în afara lumânărilor bisericii sunt elemente centrale ale credinței creștine.Numai lumânările de pe bradul de Crăciun sau coroana de apariție oferă magia tradițională de Crăciun care anunță timpul pentru contemplare.
Ritualuri de lumânări în iudaism
Pe lângă creștinism, iudaismul este o religie răspândită, care folosește lumânări în diverse moduri. Lumânările și, mai ales, un sfeșnic cu opt arme, așa-numitul sfeșnic Hanukkah, se află în centrul Hanukkahului, Festivalul Evreiesc al Luminilor, care comemorează reînnoirea celui de-al doilea templu din Ierusalim în 164 î.Hr. Lumânările sunt aprinse în fiecare seară în timpul festivalului evreiesc de opt zile.
Spre deosebire de creștinism, Sabatul în iudaism este ziua a șaptea a săptămânii și ziua de odihnă.În această zi, credincioșii nu fac nicio muncă și se dedică în primul rând practicii religiei lor. În acest scop, lumânările Sabatului sunt aprinse și se spune o rugăciune. Prin urmare, lumânările sunt de o importanță deosebită în contextul serviciilor evreiești. Acest ritual este foarte important pentru evreii credincioși, fapt dovedit de faptul că evreii deportați au sărbătorit și ziua Sabatului cu lumânări și cântând și lăudat pe Domnul.
Mitologia luminii lumânărilor
Religii precum creștinismul sau iudaismul au avut o influență relativ mică asupra culturii nordice, ceea ce înseamnă că vechile tradiții și ritualuri au fost păstrate aproape complet până în zilele noastre. Un bun exemplu în acest sens este solstițiul de iarnă, care este sărbătorit în fiecare an cu Julfest. Victoria soarelui asupra întunericului predominant este motivul acestor sărbători, care culminează cu aprinderea lumânării de iulie. În credințele germanice și nordice există ideea că soarele este încurajat de lumina lumânărilor și este mutat înapoi și pune astfel capăt sezonului întunecat.
În mitologie și cu diverse popoare primitive, lumânările luminoase sunt, așadar, un element central al diferitelor ritualuri care se aplică cultului zeilor. Ideile superstițioase au existat întotdeauna și sunt uneori strâns legate de lumânări, al căror aspect misterios emană misticism și magie. Cu ocazia unei vrăji de dragoste, tarotul și în multe alte ocazii, de exemplu, oamenii ezoterici se bazează pe efectul lumânărilor. În plus față de grupurile ezoterice și în scopuri de mediere, lumânările sunt de asemenea utilizate în ritualurile magice. De exemplu, cultul voodoo care folosește lumânări este răspândit pe continentul african. În plus, așa-numitul cult al vrăjitoarei este și o zonă de aplicare pentru lumânări, deoarece numeroase ritualuri din mase negre folosesc astfel de lumini mistice. Prin urmare, aprinderea unei lumânări este asociată cu spiritualitatea. Dar și în religie și în viața de zi cu zi, utilizarea lumânărilor se bazează pe tradiții și obiceiuri păstrate până astăzi.
Aprinderea unei lumânări în era digitală
Lumânările sunt, fără îndoială, un atu cultural important al oamenilor și au îndeplinit întotdeauna o mare varietate de sarcini. Acestea nu sunt întotdeauna de natură practică, dar sunt și ancorate ferm în obiceiuri și religie. Cu toate acestea, societatea s-a schimbat foarte mult în ultimii ani și pare să se îndepărteze de vechile tradiții. Având în vedere importanța crescândă a internetului, viața de zi cu zi se schimbă tot mai mult. Cu toate acestea, mulți oameni sunt încă strâns legați de vechile tradiții și știu despre sensul și simbolismul aprinderii unei lumânări.
Epoca digitală a schimbat, totuși, modul în care sunt tratate considerabil lumânările în unele moduri și a creat lumânări virtuale. Prin aprinderea online a unei lumânări virtuale pentru persoana iubită, creezi o bucată de eternitate și un loc virtual în rețeaua globală de date unde poți să-ți amintești persoana în cauză. Acest lucru arată punctele forte ale Internetului, deoarece cu ajutorul lumânărilor virtuale, oamenii pot face rețea una cu cealaltă și pot plânge în ciuda distanțelor uneori mari.
Lumânări aprinse în domeniul magiei și al superstiției
Magia și superstiția sărbătoresc vremuri fericite de primăvară și chiar în vremurile moderne de astăzi, ritualurile sunt realizate cu lumânări în scopuri magice. Puterile oculte sunt atribuite lumânării și flăcării sale, care pot fi folosite prin ritualul potrivit sau pot servi drept oracol.
Deci, există încă obiceiul de a aprinde o lumânare pentru toate sufletele sau pentru fiecare membru al familiei. Lumânarea solemnă de nuntă servește și ca oracol de lumânare; prin care o flacără calmă prezice o căsătorie armonioasă, dar totuși o pâlpâire și o ardere neliniștită înseamnă totuși conflict și nenorocire pentru căsătorie.În caz de furtună, în zonele rurale este aprinsă o așa-numită lumânare meteorologică, care este în mod tradițional neagră și poate fi decorată cu imaginea unui sfânt sau a unui loc de pelerinaj. Lumânarea aprinsă este așezată apoi în fereastră și are scopul de a evita distrugerea sau lovirea unui fulger.
Similar cu rugăciunea, mulți oameni cred că iluminarea rituală și aruncarea unei lumânări ajută la realizarea dorințelor; de exemplu, în unele zone, o lumânare este aprinsă înainte de începerea unei călătorii. Dacă se arde fără să iasă fum, se concluzionează o sosire sigură.Lumânarea poate fi consacrată în prealabil cu o zicală și frecată cu ulei pentru curatare, astfel încât să își poată dezvolta efectul. Apoi se aprinde solemn și urmează să se ardă până la sfârșit. Rezultatul pe care doriți să îl obțineți cu vraja este scris pe o bucată de hârtie și aprinsă pe lumânarea aprinsă. În plus, se crede că fumul în creștere al flăcării lumânării ar transmite dorința puterilor superioare.
Istoria lumânării ca bun cultural
Istoria lumânărilor este foarte lungă și a început probabil acum cinci mii de ani în Egipt și în Orient. Materialul acestor lumânări timpurii era foarte diferit; acesta ar putea consta în grăsimi animale, substanțe ceroase obținute din plante, precum și rășini și ceară de albine încă folosite astăzi.
Întotdeauna a fost o nevoie umană să aprindă întunericul și să se bucure de lumina unei flăcări. În primele zile ale omenirii, nu știam decât lanterna de lemn, care ardea relativ repede și nu era potrivită pentru uz interior. Înainte ca energia electrică, de exemplu, să schimbe viața oamenilor pentru totdeauna și să facă posibilă iluminarea electrică, oamenii foloseau lumânări pentru a-și lumina camerele de locuit. Drept urmare, lumânările au fost utilizate în primul rând pentru a genera lumină și, prin urmare, pot fi denumite primele lămpi. În primele zile ale omenirii, focurile de tabără și torțele erau aprinse pentru a asigura o iluminare adecvată chiar și noaptea.
Căutarea unei surse de lumină
Alte forme de lumânări s-au dezvoltat în Orient, iar chinezii erau familiarizați cu procesul de turnare a cearelor din plante și insecte într-un tub de hârtie. Sursele de ceară au fost diferite în diferite țări, dacă ceara de albine a fost folosită la Roma, japonezii și-au obținut ceară din nuci de copac, indienii, însă, din fructele arborelui de scorțișoară.
Lumânarea se stabilise deja în primele secole după Hristos și a fost folosită mai ales de creștinii timpurii, care de multe ori trebuiau să se întâlnească în catacombe sumbre din cauza persecuției creștinilor, ca o ustensilă în timpul serviciilor în locurile sacre rituale. Cea mai veche lumânare de ceară supraviețuitoare din lume a fost găsită în Vaison-La-Romaine în Provence și datează din primul secol d.Hr.
Lumânarea din Evul Mediu și până în zilele noastre
Această formă timpurie de lumânare de ceară sau torță de ceară s-a schimbat cu greu până în zilele noastre: un material adecvat cu fitil este acoperit cu un strat de ceară folosind diferite metode. Cu toate acestea, lumânările făcute din grăsime de sevă sau de vită au fost încă folosite de mult timp, deoarece lumânările făcute din ceară de albine adevărate au fost mult timp nepermisibile pentru populația normală și au fost rezervate clerului și nobilimii. Aceste lumânări de miros miroseau puternic și, de asemenea, răspândeau un miros foarte neplăcut și pătrunzător. Dar au fost și probleme cu lumânările adevărate de ceară, deoarece materialul fitilului nu era optim și fitilul trebuia tăiat din nou și din nou pentru a evita funinginea și picăturile.
Descoperirea a venit odată cu inventarea stearinei, care a fost înregistrată în 1824 de profesorul francez Eugène Chevreul. Acest material a ars foarte uniform și curat și, combinat cu o fitilă îmbunătățită, pe care profesorul a dezvoltat-o, a format prima lumânare modernă și ușor de îngrijit, așa cum este încă folosită în prezent.
De-a lungul timpului, dezvoltarea a făcut pași mari, iar în timp ce lămpile de ulei și de vale au fost inițial folosite, așa-numitele torțe de ceară au apărut spre sfârșitul secolului al III-lea î.Hr., care din perspectiva de azi poate fi considerată înaintașul direct al lumânării. Lumânările de ceară sunt deja cunoscute din Imperiul Roman și, prin urmare, au apărut pentru prima dată în secolul II î.Hr. Romanii nu numai că foloseau ceară ca material de lumânare, ci și căpățuș și smoală. Datorită creșterii cererii de lumânări și importanței crescânde a aprinderii lumânărilor în obiceiuri, precum și în biserică, ceara de albine a devenit cel mai important material pentru lumânări.
În plus, așa-numitele lumânări de o oră sau ceasuri de lumânări au fost de asemenea folosite în secolele trecute. Lumânările uniforme au fost întotdeauna folosite și aprinse, ceea ce a făcut posibilă măsurarea timpului. Conform tradiției, regele Alfred al Angliei a folosit astfel de ceasuri de lumânări încă din secolul al IX-lea pentru a-și putea structura ziua în mod adecvat. Pe parcursul Evului Mediu, lumânările de o oră au fost utilizate mai ales în mănăstiri ca lumânări de templu, deoarece călugării aveau nevoie de măsurarea timpului cea mai precisă posibil, datorită timpilor lor de rugăciune stricte și rutinelor zilnice stricte.
Până acum câteva secole, lumânările erau, prin urmare, o parte esențială a vieții de zi cu zi și omniprezentă practic în fiecare gospodărie. Între timp, lămpile și ceasurile moderne au preluat aceste sarcini, motiv pentru care lumânările au o importanță culturală și religioasă în ceremonii. În decursul istoriei, lumânările au avut astfel diverse sarcini ca un obicei vamal și ritual festiv, precum magia Crăciunului cu bradul de Crăciun și lumânările Advent și pentru Moș Crăciun. De asemenea, ca lumânare de nuntă, lumânare pentru ziua de naștere, pentru aniversare, Halloween etc.
Lumânările în timpurile moderne
La începutul istoriei lumânărilor, acestea erau pur și simplu obiecte esențiale de zi cu zi, care luminau camerele de zi și reprezentau astfel singura sursă de lumină în întuneric. Acest lucru nu mai este cazul astăzi, după ce întreaga omenire a avut lumină electrică încă din secolul al XIX-lea, deși aceasta a devenit doar o parte a vieții cotidiene spre sfârșitul secolului XX. Între timp, viața fără electricitate și fără lumină electrică este de neimaginat, mai ales în țările industrializate ale lumii. În cursul acestei situații, lumânările și-au pierdut sensul ca sursă de lumină, deoarece nu mai sunt folosite în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, lumânările nu au dispărut în niciun caz din viața de zi cu zi a oamenilor, deși funcția lor practică pentru a genera lumină ar trebui să fie necesară numai dacă lumina nu reușește.
Ca o lumânare de doliu, este aproape esențială. Lumina lumânărilor întruchipează căldura, speranța , securitatea și, de aceea, este adesea baza unei atmosfere confortabile. Cu ajutorul lumânărilor puteți crea cu ușurință o dispoziție romantică și chiar puteți oferi o declarație de dragoste la o cină cu lumânări un cadru festiv. Când vine vorba de aprinderea lumânărilor, mulți oameni se gândesc astăzi la romantismul lumânărilor și la atmosfera specială care predomină atunci când o cameră strălucește în lumina lumânărilor. În plus, ieri și astăzi există un cult al vrăjitoarei, care folosește lumânările sub diferite forme în scopurile sale.
Lumânări în învățătură Feng Shui
Lumânările joacă, de asemenea, un rol important în învățământul feng shui, originar din Asia și și-a găsit drumul în multe gospodării europene în ultimii ani. Lumina caldă de lumânare este considerată aici ca un simbol pentru elementul de foc și asigură transformarea energiilor. Unele aplicații alternative de medicamente și wellness folosesc de asemenea lumânări și profită de efectele pozitive ale lumânărilor asupra bunăstării. În acest context, sunt deosebit de demne de menționat lumânările de ureche, care sunt denumite și lumânări Hopi, și lumânări de corp, care sunt plasate și aprinse în ureche sau pe corpul pacientului. Arderea ar trebui să creeze o anumită presiune negativă sub lumânare, care, în combinație cu căldura generată, ar trebui, printre altele, să promoveze circulația sângelui. Lumânările sunt adesea aprinse ca parte a aromaterapiei sau pentru a sprijini medierea.
Wellness și medicamente alternative susținute de lumânări
Se spune că lumânările din medicina alternativă au efecte vindecătoare asupra Ayurveda, meditației și multor alte domenii de aplicare. Wellness cu lumânări parfumate și hrănitoare sunt un deliciu pentru organism și simțuri. În aromaterapie, acestea pot fi de asemenea acoperite cu un strat de plante, flori sau tulpini, rădăcini sau semințe. Lumânările de urechi sau lumânările de corp sunt utilizate în mod tradițional pentru curățare. De asemenea, terapeuții în naturopatie și înjură prin puterea lumânărilor, care se mai numesc și lumânări Hopi.
Aplicarea practică a lumânării aprinse
Utilizarea lumânărilor în timpurile moderne are, de asemenea, motive practice. Deci se folosesc marcaje de lumânare și pictograme. Lumânările speciale nu sunt potrivite numai pentru decorarea propriilor patru pereți, dar răspândesc și un parfum plăcut, care uneori chiar ține insectele departe sau risipesc mirosul neplăcut al fumului de țigară. Deși producția de lumină nu mai necesită aprinderea lumânărilor în zilele noastre, ele sunt încă o parte din viața de zi cu zi, chiar dacă importanța lumânărilor luminoase s-a schimbat fundamental în ultimele decenii. Drept urmare, lumânările virtuale câștigă importanță și se dovedesc a fi o variantă modernă a lumânării clasice, dar este puțin probabil să le înlocuiască.
Fabricarea lumânărilor Materiale pentru lumânări și tipuri de lumânări
Confecționarea lumânărilor
Din acest motiv, fabricarea lumânărilor sau turnarea este încă o meserie importantă. Extractoarele de ceară preiau de obicei producția de lumânări. Mulți oameni au descoperit fabricarea lumânărilor ca hobby. După ce au citit o carte cu lumânări, ei se dedică să facă lumânări în timpul liber. Hobby-ul lumânărilor nu se rezumă doar la confecționarea lumânărilor, ci și la realizarea, proiectarea, decorarea și etichetarea individuală. Pentru a aduce bucurie unei persoane dragi și a-l surprinde cu lumânări handmade, nu trebuie neapărat să fii un antrenor de ceară instruit, deși cunoștințele tehnice în producția de lumânări industriale sunt, desigur, esențiale. În producția modernă a lumânărilor sunt utilizate diverse procese, astfel încât ceara de lumânare poate fi extrasă, frământată, presată, înfășurată sau turnată și scufundată. În acest fel, adevărate opere de artă pot fi create din material de lumânare.
Materiale pentru lumânări
Având în vedere diversele opțiuni de fabricație și gradul ridicat de libertate de proiectare pe care le permit materiale precum ceara, fundul, gelul, stearina și parrafină, imensa varietate de lumânări disponibile nu ar trebui să fie o mare surpriză. O fitilă, ceară de albine, ceară de soia, biomasă și gel în diferite culori sunt de asemenea vopsite sau acoperite pentru fabricarea lumânărilor de la lumânarea simplă până la lac.
Tipuri de lumânări
Lumânări pilon, lumânări votive, lumini de ceai, lumânări ascuțite, lumânări plutitoare, lumânări de masă, lumânări cu bilă, lumânări cu băț și lumânări cu gel, lumânări cu 3 fitiluri, pahare de ceară parfumate, lumânări cu stâlp, Mainz Newweling etc. sunt reprezentanți cunoscuți ai surselor de lumină deseori handmade. Lumânările de figura, cum ar fi lumânările înger, sunt de asemenea foarte populare și sunt deosebit de potrivite ca decor. Lumânările parfumate, balsamurile aromate, topiturile de parfum și ochelarii de ceară parfumați sunt ideali pentru o adevărată aromă de senzație și pentru eliminarea oricăror mirosuri neplăcute.
Lumânările pot, prin urmare, nu numai să arate bine ca lumânările de masă și să contribuie la o dispoziție plăcută datorită aspectului lor, dar, de asemenea, răspândesc un miros plăcut.
Culorile lumânărilor – sens
La prima vedere, aspectul tuturor tipurilor de lumânări este în centrul atenției. Pe lângă formă, culoarea este, de asemenea, crucială. Lumânările albe simbolizează pacea, armonia și armonia și sunt folosite, de exemplu, ca lumânări de altar. Culoarea albă a lumânărilor reprezintă protecție și curățare și, prin urmare, este ideală și în scopuri religioase. În același timp, lumânările albe sunt prevăzute și în acte rituale ale cultului vrăjitoarei. Cu lumânări aurii, pe de altă parte, îți exprimi respectul deosebit și onorezi o persoană specială într-o manieră deosebit de solemnă. În cultul vrăjitoarei, lumânările aurii sunt folosite ca parte a ritualurilor solare sau pentru curățarea aurei.
Lumânările colorate sunt folosite pentru diverse ritualuri magice. Așa se aprind lumânări roșii când vine vorba de o vrajă de dragoste, lumânări verzi când vine vorba de o vrajă de bani și prosperitate, de exemplu. Culoarea verde reprezintă noroc și succes, în timp ce lumânările portocalii reprezintă încredere în sine, fertilitate și asertivitate. Lumânările albastre întruchipează armonia, prietenia și vindecarea, lumânările roșii și roz simbolizează dragostea, pasiunea și romantismul. Acest lucru arată că culoarea lumânării nu este importantă doar în ceea ce privește aspectul, dar poate exprima mesaje și dorințe.
Cumpărați lumânări de înaltă calitate
Specialiștii în vânzarea tuturor formelor și dimensiunilor lumânărilor sunt:
*Cumpărați lumânări online și offline
* Magazin de lumânări;
* Bazaruri de lumânări
Pe lângă lumânările clasice realizate manual din ceară, gel sau alte materiale de lumânare și lumânări de lavă, lumânările electrice sunt de asemenea din ce în ce mai disponibile. Este vorba despre lumânări fără flacără, care vin ca lumânări LED și promit siguranță maximă, până la urmă, nu există niciun pericol din cauza flăcării deschise a lumânărilor.
Accesorii pentru îngrijirea lumânărilor
Achiziționarea unei singure lumânări nu este de obicei suficientă, până la urmă sunt necesare accesorii adecvate pentru a folosi lumânări. Printre altele, se pot menționa stingătoarele și plăcile de ardere, protecția împotriva picăturilor, foarfece de fitil, ucigătoare de lumânări, sfeșnice, felinare, lămpi cu mormânt și multe altele. Pentru toți cei care se dedică hobby-ului lumânărilor, există plăci pentru fixarea și decorarea materialului, cum ar fi decorarea, imaginea lumânării și inscripția lumânărilor, nisip și arcuri.
Dacă cumpărați lumânări de înaltă calitate, veți constata că acestea se ard în mod uniform, nu se scurge ceară de lumânare și rămâne o margine de lumânare curată.
Lumânare flacără și siguranță
Când aprindeți lumânări, nu trebuie să pierdeți din vedere siguranța, deoarece o flacără deschisă este întotdeauna asociată cu un potențial pericol de incendiu. Etichetele și pictogramele pe lumânări de înaltă calitate indică acest risc și oferă, de asemenea, informații despre manipularea corectă a lumânărilor. În primul rând, este important să aveți în vedere depozitarea adecvată a lumânărilor. Așadar, lumânările trebuie să fie mereu uscate și răcoroase. Desigur, înainte de a aprinde lumânarea, trebuie să vă asigurați, de asemenea, că stai în siguranță și să te asiguri că lumânările nu sunt prea strânse între ele. Lumânările, plăcile arzătoare și bolurile speciale se dovedesc a fi deosebit de practice în acest context.
După ce ați aprins o lumânare, siguranța este o prioritate. Așadar, nu ar trebui să lăsați niciodată flacara care arde nesupravegheată și să urmăriți arderea. Dacă lumânarea arde pe o parte, este recomandabil să îndoiți fitilul arzător, astfel încât lumânarea să ardă uniform. Pe de altă parte, nu este indicat să îndepărtați marginea lumânării, deoarece altfel ceară lichidă poate rămâne fără obstacole. Pentru a preveni formarea excesivă de funingine, asigurați-vă că fitilul nu devine prea lung. Dacă este necesar, puteți utiliza o pereche de foarfece de fitil pentru a scurta fitilul. În acest fel, poluanții care sunt eliberați în aer prin arderea lumânărilor pot fi reduse la minimum.